dilluns, 4 de juliol del 2011

Curs d'abordatge positiu del conflicte i jocs cooperatius al Centre Cívic Cabot i Barba de Mataró

ABORDATGE POSITIU DEL CONFLICTE I JOCS COOPERATIUS
Proposta de formació per a personal del món educatiu i del lleure

Estem acostumats a jugar de forma competitiva i a viure en un món competitiu, això fa que a l’hora de relacionar-nos amb els altres i de resoldre els conflictes quotidians ens sembli la única manera de fer-ho. El joc cooperatiu potencia una manera de relacionar-se que permet resoldre els obstacles de manera conjunta i noviolenta.
Normalment abordem els conflictes quan ja estan a la seva crisi i per això en tenim un concepte negatiu, perquè és el moment més difícil per fer-ho. Aprendre a identificar els conflictes en els seus inicis i abordar-los a temps, ens permet veure’ls com a una eina de transformació que ens ajudarà a millorar situacions a l’aula. El joc cooperatiu ha de ser una eina quotidiana a les escoles, per crear un clima físic i emocional de seguretat i confiança entre els alumnes que cultivi habilitats i actituds per aconseguir aquest abordatge positiu del conflicte.
Un curs on sobretot jugarem i jugarem per veure com, a través del joc, podem cultivar valors de cooperació i abordar els conflictes de forma positiva.
Veurem com el joc ens permet treballar per crear les condicions bàsiques per una convivència pacífica.


Objectius:
-          Entendre els conceptes de pau, violència i conflicte.
-          L’abordatge positiu dels conflictes
-          Descobrir, a través del joc, com es poden promoure unes relacions cooperatives que ens ajudin a gestionar els conflictes de manera conjunta.
-          Conèixer jocs dinàmics i de taula que potencia aquests valors

Metodologia:
El taller te un enfoc socioafectiu: No només es treballa a nivell cognitiu sinó que també és a nivell vivencial i així poder avaluar en primera persona com ens sentit, per aprendre a definir els propis sentiments i escoltar els dels altres. Es tracta que experimentem aquells conceptes del que parlarem després i que es doni eines per poder-ho utilitzar en el nostre dia a dia.

Estructura del taller:
Introducció de conceptes (pau, violència, conflicte, cooperació)
Abordatge positiu del conflicte (actituds davant el conflicte i provenció)
Comunicació no violenta
Tots els conceptes els treballarem experimentant amb:
-         Jocs de confiança.
-         Jocs per a treballar habilitats de resolució dialogada de conflictes (confiança, comunicació no verbal, empatia, escolta activa).
-         Jocs de contacte.
-         Jocs per treballar les emocions.
-         Jocs cooperatius.
-         Jocs cooperatius de taula
  
Horari: 7, 8, 11 i 12 de juliol de 9 a 14h
Preu: 85€ (10% de descompte pels socis d'Artijoc)
Lloc: Centre Cívic Cabot i Barba, c/Miquel Biada 5, de Mataró (al davant de l'estació de la renfe de Mataró)
Bibliografia i webs d’interès:
-          Els participants rebran un dossier al final del taller que conté els jocs que hem fet i webs d’interès.

Informació sobre l'educadora:
-          Mireia Riera, és diplomada en educació social, membre del Grup d’Educació per la Pau de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB. Ha cursat el curs d’Educació per la Pau i en el conflicte amb Paco Cascón i porta anys formant-se en el joc i jocs cooperatius. És sòcia fundadora d’Artijoc, cooperativa especialitzada en el joc i joc cooperatiu que compta amb un centre de recursos: El Gronxador, amb jocs d’arreu del món i jocs cooperatius. Artijoc fa 10 anys que funciona fent-se càrrec de diferents projectes educatius tant a escoles com a instituts.